+36 30 250 3298 | +36 1 783 7723 | info@caleid.com | H-P: 7:30-16:00, Sz-V: Zárva |

Milyen hatása van a közlekedési tábláknak a viselkedésre?

Az utcára kilépve azonnal a részeivé válunk a közlekedésnek. Gyalogosként vagy sofőrként, kerékpárral vagy rollerrel, mindegy mivel indulunk útnak, nem vonhatjuk ki magunkat a forgalom változásából.

A biztonság és a haladás egyaránt jelen van a közlekedés viszonylatában, egyik sem mehet a másik rovására. Minden közlekedőnek figyelembe kell vennie a sajátja mellett a mások érdekeit és jelenlétét is. A közlekedést szabályok közé szorítják, ezeket a szabályokat pedig ideális esetben minden résztvevő jól ismeri és betartja. A közlekedési szabályokról kihelyezett jelzések kommunikálnak az utak mentén, közterületeken stb.

A közlekedési táblákat ismerni és érteni kell

A közlekedési táblák mintái a legtöbbet alkalmazott jelzések közé tartoznak. Mindenki, aki megszerzi a jogosítványt és sikeresen részt vesz az elméleti és gyakorlati oktatásban, megtanulja, melyik tábla, mit jelez. Azt gondolhatnánk, hogy ennyi elég a balesetek megelőzéséhez, de sajnos ez nem fedi a valóságot.

A sofőrök sok esetben maguk az okozói a baleseteknek. A figyelmetlenség mellett az is óriási rizikófaktor, hogy az emberek rosszul mérik fel a járművük erejét. A  sebességkorlátozást hirdető közlekedési táblák feliratai azért vannak, hogy a sofőröknek legyen idejük megállni. Ha valaki túl gyorsan hajt, nincs ideje megállni vagy éppen elfordulni egy váratlanul úttestre szaladó gyerek vagy állat előtt.

A sofőrök többsége mégis ingerülten vagy nemtörődöm módon reagál egy ilyen tábla láttán, ami szabályszegésre ösztönzi őket. A táblák piros színe tiltást közvetít és az elhelyezésük is figyelemfelkeltő. A megfelelő sűrűségben történő elhelyezésnek is van jelentősége. Ha túl sok a tábla csak összezavarja az embereket és ezzel párhuzamosan megnő annak az esélye is, hogy szabályt szegnek.

A balesetek kialakulásra ható tényezők

A balesetek kialakulására ható tényezők vizsgálatával a közlekedéspszichológia foglalkozik. A gépjárművezetők életkora, személyiségjegyei, lelki állapota és fizikai állapota is hatással van arra, hogyan reagálnak bizonyos helyzetekre, milyen reakciókat adnak egyes szituációkra. Hiába ad egy tábla egyértelmű utasítást, aminek automatikus reakciót kellene kiváltania, ez nem mindig valósul meg.

A hosszú órákat végig dolgozó, kimerült autós, a nyári kánikulában dugóba került üzletember vagy a három gyermekes, ingerült anyuka valószínűleg hasonlóan instabil állapotban ül az autója volánja mögött.

A körülmények is befolyásolják egy gépjárművezető terhelhetőségét, reakcióidejét és azt is, hogy mennyire tartja be a közlekedésbiztonságot támogató szabályokat. Fontos megemlíteni a vezetési stílust és a nemeket is. Az adatok azt mutatják, hogy a férfiak kétszer olyan gyakran vesznek részt balesetben, mint a nők.

Az erősebbik nem az, aki veszélyes magatartásra hajlamos, ha autóba ül. Ez a gyorshajtást, a szabályok semmibevételét, az ittast vezetést vagy az  időjárással szembeni könnyelműséget egyaránt magába tudja foglalni.

A KRESZ táblákat értékesítjük és telepítjük is

A közlekedési táblákra és azok pótlására is rendszeresen szükség van. Mi azzal foglalkozunk, hogy a biztonságos közlekedés szabályainak betartásához elengedhetetlen KRESZ táblákat elérhetővé tegyük azok számára, akik szeretnék megvásárolni őket.

Forduljon bizalommal a mi cégünkhöz és rendeljen tőlünk új, saját gyártású és a hatályos szabályok szerint tervezett és készített közlekedési táblákat! A megvásárolt KRESZ táblákat a kijelölt helyükre is telepítjük, ezzel pedig teljes körű szolgáltatást nyújtunk. A termékeinkkel kapcsolatos kérdéseket tegye fel kollégáinknak a megadott elérhetőségeink egyikén!

info@caleid.com